Relatia de cuplu. Libertate in doi

Relatia de cuplu. Libertate in doi

Cand incepi sa te gandesti care sunt lucrurile care dau culoare unei relatii si o fac sa mearga inainte, in ciuda inerentelor provocari, pot sa-ti vina in minte o gramada de povesti. Unii vom gandi ca iubirea este liantul dintre doi oameni, altii vom spune ca respectul si potrivirea sunt cele care fac ca o relatie sa dainuie, altii simtim cum comunicarea este cea care face totul posibil. Bineinteles ca toti cei care suntem sau am fost intr-o relatie avem popriile noastre credinte si perceptii asupra acestui subiect. Si fiecare avem dreptate in felul nostru.

Azi am ales sa ma opresc in dreptul unui stalp pe care eu il consider important intr-o relatie de cuplu: timp pentru mine si libertate de miscare. Cand nu le avem deloc, ne simtim ca intr-o inchisoare si vom dori sa spargem zidurile. Cand avem prea mult, in cele mai multe cazuri, ne  impiedicam in gestionarea situatiei si cadem in capcana “pot sa fac ce vreau si cand vreau”. Cand le mentinem in echilibru avem toate sansele sa ne bucuram de armonie si intelegere in cuplu. Fiecare dintre noi alege propria cale cu consecintele aferente.

Nu odata se intampla sa ne trezim intreband: de ce trebuie sa mergi acolo? Cu cine pleci?  La ce ora te intorci? Pe mine de ce nu ma iei? Iar te intalnesti cu gasca? De ce mai suntem impreuna daca-i preferi pe altii? Si daca ne-am opri aici ar fi frumos. Indiferent de raspunsul  pe care-l primim, vom continua sa-i amintim cu prima ocazie nemultumirea.  Si iata si extrema cealalta: accept totul din partea celuilalt fara sa am propriul meu timp si libertate. V-ati pus vreodata intrebarea de ce reactionam asa? O sa ma opresc asupra a trei lucruri pe care le putem gasi in spatele unor reactii de genul acesta. Primul, neincrederea in tine. Cand nu esti sigur si constient de cine esti tu si ce calitati ai, orice lucru pe care nu il controlezi devine o amenintare si mintea ta este invadata de ganduri negre. Iti este teama de “eventuale pericole” si tinzi sa te protejezi. Al doilea poate fi neincrederea in partenerul tau. Cand se intampla asta tentatia ta este sa-l verifici tot timpul, sa-l tii sub “papuc”, sperand ca nu va da in laturi. Telefoanele nenumarate cand este plecat sunt la ordinea zilei. Si al treilea poate fi o convingere care poate suna cam asa “ trebuie sa stau cu ochii ca pe butelie si pazesc relatia”:).

Apoi, mai exista si strangerea de inima cand trebuie sa-i spun celuilalt ca vreau sa merg intr-un loc sau sa fac ceva. Ori pur si simplu azi, stiind ca nu avem nimic programat impreuna, vreau sa ies la un ceai dupa serviciu, cu colegii, o ora. Cand stiu ca din partea cealalta primesc doar intrebari si opozitie, parca nici nu-mi vine sa mai fac nimic. Nu ca sunt multumit ci pur si simplu mi-e lehamite.

Acum ia o pauza si gandeste-te la tine. Ai trecut prin asa ceva? Cat de mult cantaresc aceste lucruri in relatia ta?

Cat de liberi ne simtim in a face ce dorim cand dorim in cuplu? Si ma refer aici la tot ce tine de lucruri „aparent marunte”, nu la intentia de a-l insela pe celalalt. Are asta vreun efect asupra relatiei?

Daca te regasesti in exemple si vrei sa schimbi ceva, citeste mai jos cativa pasi care te vor ajuta sa ai o alta imagine asupra posibilitatilor aflate la indemana ta. Cat, unde, cand si cum, puteti agrea, nu impune si nu forta:

  1. Stabiliti reguli clare si asumati-va impreuna astfel incat sa evitati neintelegerile si nemultumirile de orice fel. Libertatea in cuplu este un lucru firesc care intareste si consolideaza relatia. Atunci cand stiti sa comunicati ce doriti, nelezandu-l pe celalalt, aveti toate sansele sa va simtiti liberi si fericiti in relatia voastra. In egala masura, sa fii deschis la nevoile celuilalt duce la inchegarea relatiei. Iata un exemplu: miercuri este ziua mea si ajung acasa cam pe la ora x. Stiu ca joi este ziua ta si sunt ok cu asta;
  2. Mai degraba accepta preocuparile sau dorintele celuilalt in loc sa incerci sa i le schimbi sau sa-l determini sa le imbratiseze pe ale tale. Alege sa-l intelegi fara sa-i imputi absenta si gaseste-ti ceva util de facut in lipsa lui;
  3. Evita sa aluneci pe panta reprosului. Indiferent cand il faci, te costa. Iar pretul il platesti prin ceea ce primesti: nesinceritatea partenerului (decat sa am discutii interminabile mai bine iti spun un motiv credibil); o stare de nemultumire a celuilalt care are diverse efecte; o stare de frustrare a ta, deoarece in majoritatea cazurilor celalalt tot va cauta sa faca ce-si doreste;
  4. Impartiti sarcinile astfel incat in lipsa unuia, celalalt sa nu fie impovarat;
  5.  Retine ca a fi impreuna nu inseamna ca fiecare renunta la identitatea lui ci ca, punandu-le la un loc, puteti construi ceva ce va reprezinta pe amandoi. IMPREUNA.

Fericirea unui cuplu inseamna fericirea celor doi. Nu exista jumatati de masura. Confortul si armonia intr-o relatie vine si din intelepciunea de a cadea de acord asupra definitiei si componentelor magicului cuvant LIBERTATE.

Iti doresc sa te simti liber in doi si sa iubesti nelimitat!

Stii deja ca like-ul tau ma va face sa ma simt minunat stiind ca ti-a placut.

Te rog trimite articolul celor care crezi ca le poate infrumuseta relatia.

Mona

Lasă un răspuns