NLP- Programare Neuro Lingvistica -este psihologia excelentei si tehnologia succesului

Cuprinde un set de metode, tehnici, procese si instrumente cu aplicabilitate practica iar cunoasterea si utilizarea lor in sfera vietii personale, profesionale, sociale, genereaza beneficii multiple. Programarea Neuro-Lingvistica studiaza tiparele sau “programarile” care se creeaza prin interactiunea dintre creier, limbaj  si corp. Din perspectiva NLP-ului, aceasta interactiune este cea care produce comportamente eficiente sau ineficiente.

schemaCu ajutorul NLP parcurgem un proces de introspectie, cautari si descoperiri, acceptari si depasiri de limite, regasire si deschidere catre nou. Toate resursele de care avem nevoie exista deja in noi, ele asteapta doar sa fie scoase la lumina.

Mai multe…

Creierul uman poate fi comparat cu o masina in stare de functiune continua. Daca punem pe cineva în conditii de deprivare senzoriala (unde nu exista stimulare senzoriala externa) creierul sau va începe sa genereze experiente interne (fantasme). Daca nu este solicitat în mod special creierul va lucra oricum, dar la intamplare, uneori în detrimentul nostru.

Dupa o zi proasta creierul are tendinta de a readuce in campul atentiei experientele negative din timpul zilei respective. E usor sa ne stricam dispozitia retraind o experienta neplacuta de acum trei ani. Mult mai rar ne amintim o experienta placuta. Ne putem autoperturba imaginindu-ne nenorociri si evenimente negative viitoare sau deceptiona in fata unui eveniment prin crearea unor imagini mentale anticipative eronate. Asemenea lucruri se petrec daca lasam creierul sa lucreze la intamplare.

Fiinta umana are o capacitate uimitoare de a invata. Partea buna e ca ne putem insusi rapid si eficient o serie de lucruri. Este de-a dreptul paradoxal cum ne reamintim de fiecare data ca trebuie sa ne speriem ori de cate ori vedem un sarpe. Partea negativa este ca invatam tot atat de usor lucruri rele. Modalitatea de a invata intr-o maniera corecta si eficienta se realizeaza prin aplicarea adecvata a principiului conditionarii. NLP ne ajuta sa ne programam corect activitatea mentala pentru a obtine sanatate si eficienta.

Programarea neuro-lingvistica (NLP) este o metoda de eficientizare a comunicarii si de modificare a comportamentului, ale carei principii se bazeaza pe cunostinte din domeniile programarii, teoriei informatiei si teoriei comunicarii, cat si pe cunostintele de psihologie normala si clinica, avand la baza ceea ce autorii numesc modalitati sau submodalitati senzoriale, care nu sunt altceva decat sisteme bazate pe reprezentari. Exista trei modalitati senzoriale principale: vizuala, auditiva si kinestezica, in cadrul acestora functionand mai multe submodalitati care nu sunt altceva decat forme prin intermediul carora creierul uman precizeaza informatiile. einstein-150×188. Esenta metodei este de a-i lasa subiectului posibilitatea de a actiona voluntar asupra acestor sisteme de procesare psihica.

Sistemul NLP – elaborat de Richard Bandler si John Grinder in 1976 – s-a dovedit util pentru optimizarea comportamentului (la sportivi, artisti, astronauti) pentru perfectionarea invatarii, medierea conflictelor, in domeniul comunicarii interpersonale si intrapersonale, ca si in rezolvarea comportamentelor indezirabile. Practic, sunt foarte putine domenii in care NLP sa nu-si fi adus o contributie considerabila. In cadrul programarii neuro-lingvistice sunt prezentate tehnici simple de autoreglare si autoconducere ale creierului si ale starilor psihice, avand ca obiectiv modificarea voluntara a experientelor de care nu suntem multumiti. Principiile fiind foarte simple, tehnicile NLP pot fi aplicate de orice persoana, sistemul fiind perfectibil, prin adaugarea unor inovatii. Observand modul in care functioneaza oamenii si calculatoatele, Richard Bandler ajunge la concluzia ca oamenii functioneaza perfect, chiar daca acest lucru nu le este lor sau altora pe plac. Ei executa perfect ceea ce s-a programat, cu mijloace lingvistice, pe creier. Dupa opinia sa, tulburarile in comportament sunt deficitare in programarea mentala.

Programarea neuro-lingvistica permite corectarea comportamentelor nedorite si este un instrument eficient în realizarea unei personalitati integrate, autorealizate, structurate. Einstein explica principiile de baza ale NLP, in special axioma fundamentala conform careia intotdeauna avem 3 posibilitati de alegere.

Pe scurt, NLP face viata mai usoara!

Materialul este preluat de pe site-ul www.nlp.ro