Stii ce iti doresti cu adevarat?
Daca cineva ti-ar pune aceasta intrebare s-ar putea sa ti se para banala si fara sens. Binenteles ca stii ce ti doresti. Deja in mintea ta se deruleaza poate dorinte legate de o viata fara griji, o casa noua, un partener pe care sa-l iubesti, locuri pe care sa le vizitezi, un loc de munca mai bine platit.
Cati dintre prietenii si cunoscutii tai stiu ce vor de la viata, au ales sa-si urmeze visurile si pot spune ca sunt impliniti si multumiti cu ce au realizat pana acum? Cati au o directie clara pentru viitor?
Cunosti oameni care obisnuiesc sa spuna ca au avut visuri, s-au indeplit doar partial si daca le-ar da cineva posibilitatea sa mai repete inca odata povestea, ar stii ei cum sa procedeze? Oare care e diferenta dintre cei care reusesc si cei care nu reusesc? Ce ii face pe oameni sa fie mai aproape sau mai departe de ceea ce isi doresc?
Una dintre explicatii ar putea fi ca unora dintre noi ne este teama sa raspundem la aceasta intrebarea “ce imi doresc?”. Ne este frica sa descoperim ca am putea realiza multe lucruri daca am indrazni ceva mai mult, daca ne-am asuma niste riscuri sau ne-am expune unui eventual esec. Nu vrem sa ne asumam o schimbare deoarece schimbarea presupune iesirea din rutina zilnica sau asumarea unor responsabilitati. Este mai comod sa lasi lucrurile cum sunt decat sa iesi din zona de confort.
In timp, aceasta inertie se va razbuna si vom cunoaste frustrarea de a nu fi realizat ceva desi aveam capabilitatea, ne vom reprosa ca nu am recunoscut oportunitatile la timp si nu am apreciat lucrurile decat atunci cand le-am pierdut.
O alta explicatia ar putea fi ca nu acordam suficienta atentie tocmai lucrurilor care conteaza. Ne lasam prinsi in activitatile zilnice, luam totul din mers si credem ca ne adaptam pe parcurs. Nu avem timp sa ne gandim la dorintele noastre si atunci cand nu stim ce vrem, se vor gasi multi oameni care ne vor folosi pentru a-si atinge propriile obiective.
Daca vrei sa realizezi ceva in viata pune-ti chiar acum intrebarea: ce vreau eu de fapt? Raporteaza-te la toate aspectele vietii. Da-ti voie sa fii tu.
Iti propun sa procedezi in felul urmator: acorda-ti timp si descrie cum e viata ta acum pentru fiecare din categoriile:
– viata profesionala
– sanatate
– relatii
– bani
– evolutie personala
– viata spirituala
Analizeaza cum arata viata ta acum, fara sa te grabesti. Apoi intreaba-te ce iti doresti in legatura cu fiecare dintre ele. Prin comparatie ai o imagine mult mai clara asupra a ceea ce ai si ce iti doresti.
In NLP este extrem de important sa constientizam ce avem in prezent si sa stabilim concret ce ne dorim in viitor. Practic este vorba de o succesiune: faci un inventar al vietii tale acum, vezi ce iti doresti si apoi iti transformi dorintele in obiective.
In articolul urmator voi vorbi despre obiective, cum le formulam si care sunt pasii catre realizarea lor.
Care sunt subiectele de interes pentru tine? Scrie-mi pe e-mail, in acest fel pot raspunde dorintelor tale.
Inscrie-te la newsletter, vei primi informatii utile si oferte speciale, dedicate numai celor care se aboneaza.