7 lucruri ca sa iesi din zona de confort
Cea mai grea misiune pentru un om pe pamantul asta nu este sa supravietuiasca, sa-si gaseasca un loc de munca, un partener de viata sau sa aiba o casa. Cel mai greu lucru este acel slogan pe care il auziti de la parinti, parteneri de viata sau directori si il vedeti si il cititi pe toate site-urile de dezvoltare personala: SCHIMBAREA. A devenit atat de folosit cuvantul incat nu-i mai percepem sensul profund si ca atare, o parte dintre noi nu efectuam nicio miscare sa “schimbam ceva”: un obicei , un viciu, o limitare, un comportament. De ce? Pentru ca schimbarea nu-i atat de simpla pe cat pare. Nu se rezuma doar la a rosti cuvinte ci presupune un angajament al intregului sistem minte-corp. Stiti de ce este atat de dificil? Fiindca presupune sa iesi dintr-o stare de confort cu care te-ai obisnuit si pe care creierul tau o iubeste. Ti-e frica de schimbare pentru ca nu stii ce e “dincolo”, noul sau necunoscutul iti da fiori pe sira spinarii si nevoia ta de siguranta nu te lasa sa treci gardul. In schimb, chiar daca nu-ti plac consecintele actiunilor tale – indiferent care ar fi ele – vei gasi orice tertip sa te faca sa iti conservi aceasta stare de confort, lamentandu-te, gasind justificari sau cautand vinovati in alta parte pentru fiecare neajuns din viata ta.
Stiu cat de provocator poate fi deoarece am trecut si eu prin asta. Am avut de ales intre a sta si a porni. Si am ales sa incep sa fac pasi, mai mici la inceput insa acestia m-au pregatit pentru mai tarziu.
Cand vine vorba de schimbare, primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa iesi din starea de confort. A-ti antrena creierul sa iasa din zona de confort este premisa pentru reusita atat in viata personala cat si in cea profesionala. Cu siguranta stii ceea ce spun filosofii: nasterea, moartea si schimbarea sunt singurele constante in acest Univers. Care ar fi totusi singura “variabila” din ecuatie asupra careia putem actiona? Bob Dylan spunea ceva de genul “ Ori renasti incontinuu, ori mori putin cate putin”.
Daca nu ai exersat pana acum iesirea din starea de confort sau ai incercat si ai renuntat, nu-i nimic, vei citi mai jos ce poti face ca sa dobandesti aceasta abilitate. Iti propun cele mai simple exercitii pentru care nu ai nevoie nici de efort si nici de mult timp. Ele se refera la lucruri mici si aparent nesemnificative insa te vor pregati pentru lucruri mari, precum schimbarea unui comportament distructiv sau a unei limitari care te tine pe loc. Nu poti castiga maratonul dintr-o data, mai intai incepi sa alergi 1km, apoi 5 km, apoi, 10 km si tot asa.
Iata ce poti incepe chiar de azi:
- Inverseaza modul in care imbraci camasa. Sigur ai un anume ritual cand o imbraci. Te uiti la ea, o prinzi intr-un fel, intinzi o mana, apoi alta si iti inchei nasturii. Probabil ca nici nu-ti amintesti ca faci atatea miscari, a devenit un automatism. Atentie! Nu-ti propun sa o imbraci pe dos :), doar sa schimbi ordinea in care faci pasii pana sa ajungi sa te admiri in fata oglinzii.
- Antreneaza-ti toate simturile. Nu merge prin zi fara sa observi ce e in jurul tau. Iesi de pe pilot automat si fi atent la ce vezi: bogatia florilor, verdele copacilor, culorile oamenilor, formele vietii; ce auzi – cuvinte si sunete – ciripitul pasarelelor, zumzetul surd al strazii, melodiile discutiilor; contempleaza, constientizeaza si simti in interior ce este placut in exterior. Bucuria, intelegerea, intensitatea sentimentelor si claritatea gandurilor noastre, toate lucrurile care fac viata frumoasa sunt posibile multumita simturilor noastre. Cand esti atent la lucrurile din jurul tau iti imbogatesti gandirea, esti mai informat despre ceilalti si ai mai multa influenta asupra lor.
- Fa cate un exercitiu fizic diferit in fiecare zi. Cat de mic, efortul va conta si te va ajuta sa mentii in forma corpul si mintea. Te ajuta sa iesi din rutina zilnica.
- Renunta la televizor o zi pe saptamana si ocupa-ti timpul cu alte activitati cum ar fi: desen, un curs de dans, citeste. Dezvolta-ti latura creativa, inovativa si imaginativa.
- Foloseste “Cum” in defavoarea lui “De ce?”. Cand vine vorba de rezolvarea unei probleme, prin intrebarea “de ce” obtii motive si justificari. Nu te prea ajuta. Folosind “cum” incepi sa cauti solutii si te auto-provoci la o altfel de gandire si actiune.
- Intreaba-te „Ce altceva as mai putea face?”. In acest fel iti dezvolti o anume flexibilitate si vei obtine o paleta de raspunsuri la situatii diferite. Chiar si atunci cand totul pare sa mearga bine intrebarea te poate ajuta sa ai o imagine mai clara asupra optiunilor.
- Deschide-ti mintea si invata un lucru nou pe saptamana. Cand inveti ceva nou, cresti si te dezvolti. Cineva spunea “Mintile sunt precum parasutele. Functioneaza numai cand sunt deschise”.
Ce alte lucruri faci tu ca sa-ti mentii mintea deschisa?
Te invit sa aplici ce ai citit mai sus si vei observa care sunt schimbarile si ce flexibilitate dobandesti. Eu le fac si dau rezultate surprinzatoare. Toate sunt culese din practicile si metodele NLP. De exemplu, antrenarea simturilor se numeste in termeni specifici acuitate senzoriala. Insa nu vreau sa-ti arat lucrurile in limbaj de Programare Neurolingvistica ci ma intereseaza ca tu, aplicandu-le, sa obtii rezultate. Te rog sa-mi spui intr-un e-mail la tine cum functioneaza si cum te-ai descurcat.
Si la final, iti spun foarte pe scurt o povestioara cunoscuta despre doua broscute: „intr-o primavara se lafaiau dupa ploaie intr-o urma de apa lasata de roata unui tractor. Una dintre ele, mai curioasa, a sarit din groapa si dupa un timp a venit la cealalta spunandu-i: vino cu mine, e suficient doar sa sari si te vei bucura de apa curata si limpede, la cativa metri de aici este un lac minunat si multe broscute stau la soare. Cealalta, privind in sus i-a raspuns: e bine si aici chiar daca apa-i murdara si mi-ar place sa fie mai mult soare si mai multa apa. Dar nu stiu eu ce-i dincolo si n-am incredere in tine. Dar broscuta cea curioasa insista: vino doar sa vezi si daca nu-ti place te poti intoarce aici. Unde mai pui ca poate da oricand un tractor peste tine! Cealalta nu s-a lasat convinsa si spuse: he,he, nu are cum sa mai treaca, nu merg. Si broscuta s-a lasat pagubasa. Dupa un timp a zarit-o pe marginea lacului si bucuroasa a intrebat-o: cum de ai venit, ce s-a intamplat? Broscuta privind in urma spuse: he,he, nimic, doar se apropia un tractor…”
De fiecare data cand scriu imi propun sa-ti fiu de folos si confirmarea ca reusesc acest lucru este like-ul tau. Sper ca ceea ce am scris sa te ajute sa spargi constant barierele care produc rutina. Si astfel sa faci trecerea catre acel „tu” mai puternic, mai eficient, mai iubitor si mai increzator.
Daca ti-a placut da-mi un like si trimite articolul prietenilor tai, ii poti ajuta sa faca pasi simpli catre schimbare.
Bineinteles ca nu inchei inainte sa-mi iau la revedere si sa iti multumesc pentru timpul pe care mi l-ai acordat.
Si nu uita: si anotimpurile se schimba, tu de ce sa nu o faci?
Spor in toate!
Mona