NLP si relatia de cuplu. Principiul raportului: asculta si fi prezent cand iti vorbeste

NLP si relatia de cuplu. Principiul raportului: asculta si fi prezent cand iti vorbeste

Am ales ca primul dintre cele 13 articole pe care urmeaza sa le citesti sa fie despre modul in care reusim in relatia de cuplu sa ne conectam cu partenerul, iar NLP-ul ne explica foarte clar cum putem face asta cel mai eficient. Poti citi mai multe despre titlurile celorlalte articole care vor urma la sectiunea articole, „Cele 13 principii sa nu-ti ingropi relatia de cuplu”.

Care ar fi primele atuuri pe care le putem scoate atunci cand vrem sa construim puntea de comunicare catre celalalt? Fie ca esti intr-o relatie noua sau ai ceva ani la activ cu relatia ta, stii ca sunt momente cand parca totul curge de la sine si alte momente in care totul se deruleaza cu dificultate atunci cand sunteti impreuna. Bineinteles ca poti sa te gandesti ca sunt inerente grijile, stresul de la munca si celelalte provocari la care trebuie sa faci fata si cumva, toate astea isi pun amprenta asupra relatiei voastre. Poate esti obosit si tracasat si nu intotdeauna ai dispozitia necesara sa vorbesti sau sa-l asculti pe celalalt asa cum ar trebui. Stiu ca de multe ori este asa, sunt om si eu:). Insa acest lucru este un mic amanunt care poate produce nemultumiri in sir. Poate fi unul dintre motivele pentru care ne instrainam unul de altul si incepem sa cautam in alta parte intelegerea si apropierea de care avem nevoie.

Unde gresim noi cel mai mult in relatia de cuplu? Din experienta mea si a celor care ma abordeaza pentru consiliere sau coaching am tras niste concluzii. De fapt, asa mi-a si venit idea cu aceste serii de articole. Iar unul dintre raspunsurile la intrebarea de mai sus este legat de modul in care alegem sa gandim si sa comunicam. La NLP am realizat cum comunicarea este un proces complex, pe atat de complex pe cat suntem si noi. Ea are in spate un intreg arsenal care este format din experientele, gandurile, sentimentele si comportamentul nostru. Noi stim la nivel senzorial cand suntem ascultati si intelesi. Te rog sa acorzi un pic de atentie: in relatia ta de cuplu cand te simti tu cel mai bine? Cand te simti tu cel mai bine vorbind in timp ce esti cu persoana de langa tine? Cand sta cu tine si ai sentimentul ca e acolo si te asculta sau cand, luata cu alte preocupari, iti raspunde in timp ce trece pe langa tine sau e atenta la altceva? Nu-i asa ca te simti mai bine atunci cand ai senzatia ca esti in legatura cu ea, ca intelege ceea ce spui si esti tratat cu respect si intelegere? Chiar si atunci cand exista pareri diferite, ele nu ar trebui sa strice armonia dintre doi oameni. Exista o comunicare adevarata atunci cand cei doi dau acelasi inteles si importanta lucrurilor pe care le discuta si accepta diferentele. Scopul acestor lectii este ca la final tu sa stii, pe langa multe altele, tocmai cum sa faci astfel incat comunicarea ta in cuplu sa fie cat mai eficienta. Comunicarea nu inseamna numai sa auzi cuvintele pe care ti le spune cineva ci sa fi capabil sa decodezi mesajul pe care celalalt ti-l transmite.

Daca vrei sa-ti intelegi cu adevarat partenerul este necesar sa stii, in primul rand, cum sa faci intotdeauna primul pas catre el, de fiecare data cand sunteti impreuna. Iar primul pas este sa fii prezent “acolo” cand iti vorbeste si sa-l asculti cu mintea, corpul si sufletul.

Conditia ca tu sa poti face asta este sa stii care sunt cei doi piloni pe care se bazeaza relatia, in afara de iubire: sa acorzi timp si atentie persoanei din viata ta. Amandoua se afla in controlul tau si depind numai de tine.

Cand vorbesc de timpul acordat, nu ma refer la timpul pe care il petreceti stand unul langa altul dar facand lucruri separate:). Ci la acel timp de calitate trait impreuna din punctul de vedere a ceea ce va spuneti si faceti impreuna. De dimineata, de cand va treziti si pana seara cand va duceti la culcare sunt momente in care voi interactionati. Daca dimineata te lasi luat cu ale tale inainte sa fie cazul, poti pierde acel schimb de energie care te va sustine restul zilei. Asa ca, 10 secunde sa-i faci un compliment inainte sa va despartiti si o imbratisare va va face amandoura ziua mai frumoasa. Acorda-ti timp sa-l imbratisezi si cand va revedeti. O imbratisare face cat o mie de cuvinte. Asta ii va spune ca abia ai asteptat sa-l intalnesti si chiar fa-o constient. Constientizeaza in mintea ta si multumeste ca ai un om langa care traiesti si care este alaturi de tine. Si ce daca nu ai mai facut demult asta? Uite ca este un moment bun sa incepi spunandu-i simplu ceva de genul “Vreau sa te imbratisez pentru ca mi-a fost dor de tine”. Noi avem nevoie de imbratisari si atingeri la fel ca si copiii. Nu le lasati doar pentru dormitor, nu doar acolo traiti. O strangere de mana si un sarut in “fuga” tin relatia vie. Apoi acorda-ti timp sa-l asculti cand iti spune ceva, poate o realizare de la serviciu sau o intamplare. Amana-ti treburile sau lasa-le deoparte daca e ceva important, fie ca esti acasa, fie ca esti la munca. De regula, totul dureaza cam 5 minute, cat sa cantareasca asta in programul tau? Toate ii transmit ca esti “acolo”, la timpul prezent, nu cu gandurile in alta parte. Evita sa-l rogi sa-ti dea un sms sau e-mail ca tu esti prea ocupata…sau mai rau, nu-i raspunzi deloc. Daca nu esti acolo azi, maine, poimaine va cauta sa umple golul. Acorda-ti timp sa-l ajuti daca iti cere ceva. Fara comentarii inutile gen “niciodata nu te descurci fara mine” sau “Planifica-ti din timp si nu ma mai incurca”. Crede-ma, daca vrei sa solutionezi situatii de genul asta, tot la comunicare se reduce totul. Depinde de tine cum reactionezi si vei afla mai multe despre cum sa gestionezi asemenea situatii la tema legata de feedback.

Cel de-al doilea pilon este sa acorzi atentie – asta inseamna mai mult decat sa asculti ce-ti spune. Ascultarea face parte din joc. Sa fii atent inseamna sa-ti observi partenerul, sa-l privesti in timp ce-ti vorbeste, sa mentii contactul vizual si sa simti ceea ce el nu-ti transmite prin cuvinte. In acest fel poti observa daca este trist sau vesel, linistit sau agitat, multumit sau frustrat. Si ca sa intri pe lungimea lui de unda trebuie sa preiei initial starea lui si apoi sa echilibrezi daca este cazul. De cate ori ti-ai privit partenerul in ultima vreme in timp ce-ti vorbeste?  Tu cat de mult reusesti sa citesti ce-ti vorbeste?

Multi oameni cred ca asculta, insa ascultatul este diferit de auzit. Noi nu comunicam doar verbal, prin cuvintele pe care le folosim ci si prin tonul vocii, mimica fetei si limbajul corpului. Ca sa te asiguri ca-ti asculti partenerul urmareste mesajele pe care el ti le transmite in felul urmator:

– Asculta cuvintele pe care le foloseste si fi atent la continut. Retine totusi, ca folosim cuvintele doar ca un simbol pentru a exprima gandurile, sentimentele si starile noastre si fiecare dintre noi putem da un alt inteles acelorasi cuvinte. Poate pentru tine „Am avut o zi proasta” nu inseamna mare lucru. Esti gata sa iesi in oras ca si cand nimic nu s-a intamplat. In timp ce acelasi lucru spus de el sau de ea poate sa insemne „Sunt daramat si am nevoie de liniste”. Si ca sa poti descoperi ce semnifica spusele ai nevoie de pasul urmator

– Urmareste tonul vocii si expresia fetei. Sunt ele in acord cu ce spune? Ce iti transmit? In timp ce iti ia cateva secunde sa faci cele de mai sus, intervine partea a treia

– Abordeaza atitudinea in interiorul tau care sa reflecte urmatoarele: sunt aici, ma intereseaza ce spui si iti ofer respect si intelegere. Chiar daca nu esti de acord cu ce spune, cand te incarci cu aceasta stare dispare tentatia de a-i raspunde cu aceeasi moneda

Intelege care este semnificatia profunda a ceea ce spune, dincolo de cuvinte si ton. Atunci cand comunicam noi exprimam fie o nevoie, fie o dorinta, fie o perceptie asupra unui lucru. De multe ori nu stim cum sa ne facem intelesi si atunci cand partenerul tau vrea sa-ti spuna ca are nevoie de tandrete s-ar putea sa-i scape pe gura un repros gen “nu ma bagi in seama”. Daca te repezesti sa-i demontezi si sa-i aduci aminte momentele cand “l-ai bagat in seama” nu se rezolva nimic. Dimpotriva, toata atmosfera se incetosaza si devine apasatoare deoarece tu te poti simti nedreptatit si el cu nevoia nesatisfacuta. Ceea ce-ti recomand sa faci este sa te asiguri printr-o intrebare ca intelegi exact ce vrea sa spuna. Spre exemplu poti intreba in acelasi ton “Ce inseamna pentru tine ca nu te bag in seama?” sau ”Sa inteleg ca te simti neglijat?” Si cu astfel de clarificari poti intelege mai limpede si poti evita o disputa.

Efectul maxim il obtii daca mentii o stare de contact cu cel de langa tine. In NLP se numeste stare de raport si deja ai o imagine asupra acestui lucru. Voi puncta doar esenta. In relatia de cuplu si nu numai, noi ne aducem la un loc corpurile, mintile, gandurile, sentimentele si starile. Daca iti doresti o relatie bazata pe armonie si intelegere priveste comunicarea cu celalalt ca pe un dans pe care el déjà il danseaza. Ca sa i te alaturi trebuie mai intai sa-l vezi, sa auzi melodia si sa intri in ritmul lui. Ca sa poti face asta mai intai il observi cum ai citit mai sus. Apoi incepi sa te acordezi cu el oglindindu-l. Adica faci pasii necesari si miscarile astfel incat sa nu-l calci pe picioare. Si in final, dupa ce v-ati acomodat, poti prelua chiar si conducerea dansului. Acorda timp si atentie celor trei persoane care formeaza “perechea ta”: tie, omului de langa tine si relatiei tale. Alege sa traiesti bucuria si placerea de a fi impreuna, luand decizii, rezolvand diferente, actionand ca si parteneri.

Este relativ usor sa pui in practica cele de mai sus. Armonia in relatia de cuplu se construieste si se mentine zi de zi. Din experienta iti pot spune ca lucrurile mici, pe care de multe ori le lasam sa ne scape printre degete, determina lucrurile mari. Azi ai invat sau ti-ai reamintit unul dintre ele. Mai urmeaza alte 12 lectii pe care ma voi stradui sa le concept astfel incat sa pot sa-ti fiu de un real folos. De aceea am nevoie de feedback-ul tau. Like-urile si e-mail-urile pe care le-am primit mi-au fost de mare ajutor si va multumesc fiecaruia in parte si astept cu inima deschisa fiecare sugestie.

Daca sunt pe drumul bun, semnaleaza-mi asta si acum printr-un like si share celor care au nevoie.

Iar daca ai ajuns pana aici iti dedic vorbele de mai jos ale lui Liviu Rebreanu:

“Iubirea nu e un TARG: te iubesc pentru ca ma iubesti.

Iubirea e o CERTITUDINE: te iubesc pentru ca te iubesc”

…si arata-i chiar de azi cum il iubesti!

ps. Inscrie-te la neswletter ca sa primesti in timp real articolele mele, e chiar in dreapta ecranului.

 

Zile frumoase si spor in toate!

 

Mona

 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns