Astazi te afli acolo unde te-au dus gandurile de ieri
-tehnica NLP pentru a gestiona emotiile unui interviu-
Asa cum am promis, revin cu partea a doua a articolului “Tu stii unde e butonul de OFF pentru starile distructive?”
Imi place foarte mult un citat scris de Blais Pascal care se potriveste foarte bine cu tema acestui articol: “Astazi te afli acolo unde te-au dus gandurile de ieri, iar maine te vei afla acolo unde te vor duce gandurile de azi”.
Fie ca vrem sa recunoastem sau nu, prin calitatea lor, gandurile sunt responsabile de modul in care ne simtim sau ne comportam. Este valabil pentru orice vrei sa intreprinzi in viata. Modul de gandire te poate propulsa catre ce iti doresti sau te poate impiedica.
Cand este vorba de un examen sau un interviu, secretul pentru a trece cu bine nu este numai o pregatire teoretica adecvata. Ca sa invingi ai nevoie sa stii cum sa-ti gestionezi emotiile chiar atunci, cand esti pus in fata celor care vor sa te cunoasca mai bine. Ai la dispozitie un timp limitat in care sa le castigi increderea sau in care sa reusesti sa te concentrezi maxim. Emotiile sunt omenesti numai ca atunci cand manifesti nesiguranta si frica preia total controlul, simti cum iti fuge pamantul de sub picioare si practic te autosabotezi. Cum? Foarte simplu. Scenariul pe care ti-l faci in mintea ta prin ganduri de genul “nu o sa-mi gasesc cuvintele, nu o sa fac fata, o sa ma blochez daca…etc”, iti produc o stare. Aceasta stare a ta iti afecteaza aptitudinile. De ce? Pentru ca esti ceea ce gandesti. In timp ce te indrepti catre locul in care urmeaza sa dai interviul cu aceste ganduri in minte, corpul tau reactioneaza: ai umerii lasati, privirea pierduta si nu ai nici un pic de energie. De ce? Pentru ca fiecare gand pe care il ai, produce in creier o reactie biochimica. Creierul elibereaza la randul sau semnale chimice care sunt transmise corpului. Fiecare gand produce o substanta careia ii corespunde o senzatie in corp. De exemplu, cand anticipezi o experienta placuta, creierul produce o substanta numita dopamina, care stimuleaza creierul si corpul in asteptarea acelei experiente si incepe sa te stimuleze. Gandurile de inceritudine, nesiguranta si frica determina creierul sa produca neuropeptide si te simti ca atare. De fapt materializezi gandurile. Creierul, care monitorizeaza si evalueaza starea corpului observa ca trupul se simte intr-un fel si ca raspuns la acest lucru genereaza ganduri care produc substante chimice corespunzatoare. Incepi sa gandesti cum simti. Gandirea creaza simtire, apoi simtirea creaza gandire, intr-un ciclu continuu si astfel apare in corp o anumita stare care determina natura generala a modului in care te simti si te comporti. Lucrurile la care te gandesti, intensitatea si energia lor te influenteaza zi de zi.
Te rog sa te gandesti la propria ta viata si sa meditezi asupra propriilor tale experiente. Recunosti acest circuit?
Daca esti in fata unei provocari ai acum posibilitatea sa inveti cum sa-ti maresti sansele de castig. Iti impartasesc o tehnica foarte eficienta, dezvoltata de Richard Bendler, unul dintre fondatorii NLP. Te ajuta sa te pregatesti mental si emotional pentru momentul interviului. Iti da claritate, forta si incredere in tine.
Iata care sunt pasii:
- Gaseste un loc in care sa te simti relaxat si gandeste-te la o situatie din viata ta cand te-ai simtit sigur pe tine si concentrat. Sunt convinsa ca cel putin odata te-ai intalnit cu un sentiment de incredere. Da-ti voie sa cauti in mintea ta cel mai bun moment in care ai facut fata unei provocari. In timp ce inchizi ochii, vezi ce vedeai atunci si sa auzi ce auzeai atunci. Observa cat de sigur pe tine te-ai simtit atunci si localizeaza unde anume in corpul tau este aceasta senzatie. Cand simti ca traiesti starea la intensitate maxima, incepe sa rotesti imaginar in mintea ta senzatia, din ce in ce mai repede si vei vedea cum se amplifica.
- Cu aceasta stare, imagineaza-ti ca mergi la interviu si ajungi acolo, rotind acest sentiment de incredere. In timp ce intri pe usa si te intalnesti cu persoanele care te intervieveaza, simti cum acest sentiment se amplifica.
- Vizualizeaza ca esti la interviu si auzi cum, in timp ce ti se adreseaza fiecare intrebare, raspunzi insotit de sentimentul puternic de incredere in tine.
- Imagineaza-ti ca ti se adreseaza o intrebare la care nu te asteptai si in timp ce rotesti sentimentul, raspunzi clar si sigur pe tine.
- Fa acest exercitiu de mai multe ori pana la data examenului sau interviului. Vei constata ca te simti cu adevarat puternic si increzator in tine.
In ziua respectiva, ia cu tine aceasta atitudine de invingator si ai toate sansele sa obtii ceea ce iti doresti.
Prin gandurile tale tu iti construiesti propria realitate. Singur poti sa iti schimbi starea si poti sa alegi intre a gestiona tu emotiile sau a te lasa dominat de ele.
Butonul este in mana ta, doar invata cum sa-l manevrezi.
Este posibil, poti sa o faci si meriti! Depinde numai de tine!
Pe curand si spor in toate!
Mona Sfrincean