Cum sa obtin ce vreau?

Cum sa obtin ce vreau?

Acest articol descrie pasii de urmat pentru realizarea obiectivelor. Daca ai intampinat pana acum dificultati in a avea o imagine clara despre cum anume sa le formulezi si ce actinuni concrete sa faci, materialul de mai jos te poate ajuta.

In NLP, parcurgerea anumitor etape pentru transformarea dorintelor in obiective ocupa un loc important. Probabil ai observat in jurul tau oameni care au dorinte, au visuri si idei minunate: despre o noua casa, un nou loc de munca, o relatie minunata. Vorbesc despre planurile lor si este atat de placut sa vezi pe cineva cu intentia de a realiza ceva. Dupa un timp constati ca o parte dintre ei reusesc sa isi duca la indeplinire dorintele, altii nu. De ce oare? Totul tine de noroc sau putem sa contribuim si noi la a fi mai norocosi? Pana sa ajung sa stiu NLP nu eram atenta la detaliile care fac diferenta si la cum sa-ti gandesti obiectivele.

Dupa ce am aplicat tehnica in practica am realizat ce putere extraordinara au acesti pasi si cat de mult ajuta. Iti impartasesc cu drag si tie, iti vor folosi cu siguranta.
1. Ce vrei?
Cand te gandesti la un obiectiv, primul lucru este sa-l exprimi: pozitiv, fara comparatii si fara verbe modale. In acest context, pozitiv inseamna enunt afirmativ. Mintea noastra este incapabila sa proceseze o afirmatie negativa. Daca te concentrezi pe ceea ce nu vrei, s-ar putea sa descoperi ca vei obtine exact asta. Este important sa transmiti creierului tau mesaje formulate pozitiv. Daca vrei vrei un alt loc de munca, evita sa spui „nu mai vreau locul asta”.
2. Cum vei stii ca esti pe drumul bun? Care sunt dovezile care iti arata ca ti-ai atins obiectivul? Cum ar fi sa ai deja ceea ce iti doresti? Imagineaza-ti ca deja s-a indeplinit, ce vezi, ce auzi si ce simti cand obiectivul tau va este atins?
3. Unde, cand si in ce context vrei sa se concretizeze obiectivul tau?
4. Care sunt resursele pe care le ai si care iti lipsesc? Cand vorbim de resurse ne referim atat la cele interne cat si la cele externe. Resursele interne se refera la cunostintele, abilitatile si competentele tale personale. Resursele externe pot fi banii, oamenii care te pot ajuta, relatiile pe care le ai. Dupa ce ai facut lista, gandeste-te cum le poti obtine pe cele care iti lipsesc. Ai curajul, determinarea si increderea ca vei reusi? Daca iti lipseste increderea in tine, in NLP exista tehnici prin care poti sa rezolvi acest lucru.
5. Realizarea obiectivului se afla in controlul tau total sau depinde si de alte lucruri? Ce poti face tu si ce trebuie sa faca ceilalti pentru obiectivul tau? S-ar putea sa iti doresti sa-ti ajustezi rezultatele daca nu ai control total sau influenta directa.
6. Care sunt consecintele realizarii obiectivului tau? Care este impactul asupra ta si asupra oamenilor din viata ta? Sunt acceptabile pentru tine? Un nou loc de munca poate presupune mai multi bani dar poate si multa munca de teren, implicit mai putin timp pentru familie. In ce masura esti confortabil cu asta? Care este „pretul” pe care esti dispus sa il platesti pentru a-ti atinge obiectivul?
7. Obiectivul tau se potriveste cu „tine”? Valorile si convingerile tale sunt in acord cu ce vrei sa obtii?
8. Care este primul pas pe care il ai de facut? Care sunt urmatoarele actiuni pe care le vei face pentru a indeplini obiectivul?

Incepe chiar acum sa vezi cum functioneaza si stabileste-ti 3 obiective pentru saptamana viitoare. Parcurge fiecare etapa si observa care este energia si concentrarea ta. Nu doar te gandi la obiective. Scrie-le pe hartie si repeta-le cel putin odata pe zi. Creierul tau va fi centrat pe ele si vei incepe sa vezi oportunitati care iti vor sprijini actiunile.
Tine-ma la curent si spune-mi unde intampini greutati, te pot ajuta sa le depasesti.

Lasă un răspuns